Historie
- Home
- Historie
De start
Eind 1974 kwamen er vier korfballers van de verenigingen Luxia en Leonidas naar Bolsward te wonen. Samen met de propagandacommissie van de Friese Korfbal Bond wilden zij het korfbal in Bolsward op poten zetten. In het lokale nieuwsblad werd een bericht geplaatst en hierop kwamen enkele reacties. De oprichtingsvergadering van de nieuwe vereniging werd gehouden op 12 mei 1975. De opkomst op deze oprichtingsvergadering viel tegen, maar de vereniging werd niettemin opgericht en er werd een voorlopig bestuur gevormd.
De naam
Het is niet bekend wie die naam ‘Westergo’ bedacht heeft, wel wilde men een naam die niet zou suggereren dat de club alleen voor Bolswarders zou zijn. De gekozen clubkleuren geel en zwart zaten ook in de vlag van de toenmalige gemeente Bolsward. Op de oprichtingsvergadering werd ook vastgesteld dat Westergo een algemene korfbalvereniging is en de wedstrijden op zaterdag speelt.
1975 – 1980
In het eerste seizoen (‘75/’76) kwam Westergo uit met twee aspirantenteams (achttallen: 1 gemengd en 1 met alleen meisjes). In het seizoen ‘76/’77 werd er voor het eerst met een senioren 12-tal gespeeld. In de volgende seizoenen groeide de vereniging gestaag. Op een eigen veld spelen zat er in die beginjaren nog niet in. Ook een zaal om in te spelen, was er nog niet. Wedstrijden werden in Sneek gespeeld en trainen gebeurde in de sportzaal van de LTS. In 1976 werd sporthal “De Middelzee” geopend en kon Westergo echt “thuis” spelen. Er kon een hoofdtrainer gevonden worden en ook verschillende jeugdtrainers. Dit waren vaak “suvels” (studenten van de Zuivelschool in Bolsward). In 1978 was het eerste clubblad – “Koerpraet” – een feit.
1980 – 1985
Westergo kampte met een herentekort. Om leden te werven werd in september 1981 het eerste schoolkorfbaltoernooi gehouden. Een succesvolle dag die daarna elk jaar zou terugkeren, behalve in het seizoen 1982-1983 omdat het weer toen te slecht was. Om de contributie zo laag mogelijk te houden, werden er acties gehouden. Eerst de verloting en vanaf 1981 de jaarlijkse wc-papier-actie. Hoewel de smoezen om niet te kopen elk jaar origineler werden, was de opbrengst elk jaar weer goed. In deze periode ging de jeugd ook voor het eerst op kamp naar Gaasterland. Er zouden nog veel kampeerweekenden volgen! Om te spelen en te trainen mocht Westergo inmiddels gebruik maken van de voorzieningen op het veld van het Titus Brandsma College, samen met de rugby- en de hockeyclub. De hockeyclub plaatste een eigen kantine waar Westergo ook gebruik van mocht maken.
1985 – 1990
In 1985 werd Westergo kampioen op het veld en in de zaal. Het ledenaantal steeg dat jaar van 76 naar 84, terwijl er bij andere verenigingen in de buurt er juist sprake was van een lichte daling. Het ging steeds beter met Westergo. De vereniging had haar plek in Bolsward gevonden. Iedere week verscheen er een wedstrijdverslag in het Bolswards Nieuwsblad. Nelleke van der Weg verzorgde tientallen jaren hiervoor de teksten. De pupillen van Westergo deden in 1989 in Joure mee aan het Friese Kampioenschap.
1990 – 1995
Op 12 mei 1990 was de huldiging van het 100ste(!) jeugdlid (Jildert de Vries) voor Westergo. Meer goed nieuws: in het seizoen 1990-1991 ontving korfbalvereniging Westergo de propagandaprijs van de afdeling Friesland. Slecht nieuws was het afbranden van de materiaalcontainer op het veld in 1990. Veel materialen gingen verloren. Met hulp van buurtverenigingen en spontane giften kon er toch met voldoende materiaal aan de veldcompetitie begonnen worden. Omdat de hockeyclub ter ziele was gegaan, kon Westergo de kantine overnemen. De kantine draaide goed, alleen werd er door de ligging aan de rand van de stad wel vaak ingebroken. In 1993 namen de plannen voor de bouw van een eigen accommodatie aan de Dr. Beekhuissingel steeds duidelijker vormen aan. Westergo-er Martin-Jan van der Klis maakte het ontwerp voor de nieuwe kantine. Door zelfwerkzaamheden konden de kosten gedrukt worden. Vanaf het seizoen 1991-1992 werd er door alle teams in achttallen gekorfbald en niet meer in twaalftallen. Hoewel Westergo in 1986 nog voor het behoud van twaalftallen had gestemd, was men snel gewend aan het spelen in achttallen. Na een promotietoernooi mocht senioren 1 van Westergo in het seizoen 1994-1995 in de eerste klasse afdeling Friesland uitkomen.
1995 – 2000
Westergo bestond 20 jaar in 1995. Westergo had aan de Dr. Beekhuissingel eindelijk haar eigen plek in Bolsward. Uniek was de prestatie van de C1 in 1995: C1 werd met overmacht Fries kampioen en mocht deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap in Emmen. Van de 9 beste C-teams van Nederland werd Westergo eervol 5e. Hoogtepunt op dit NK was de spectaculaire overwinning in de laatste minuut op Blauw Wit Amsterdam. Vanaf 1998 waren er genoeg adverteerders om bij iedere thuiswedstrijd van een senioren 1 in de zaal een programmaboekje te laten verschijnen. Vanaf het seizoen 1995-1996 was er in de zaal ook bij elke wedstrijd een pupil van de week. In deze periode wisselden de resultaten van het eerste seniorenteam. Er werd gestreden voor lijfsbehoud of om kampioenschappen. Tijdens het seizoen 1998-1999 werd het eerste weer kampioen op het veld en ook in de zaal werd men kampioen. Westergo zou voor het eerst in haar geschiedenis op districtsniveau uitkomen, en mocht om het (laatste) Fries Kampioenschap gaan strijden tegen TDK. Deze wedstrijd werd helaas verloren. Na het seizoen ‘98/’99 ging de Afdeling Friesland over in het District Noord.
Hoofdsponsor:
LAATSTE NIEUWS
Westergo 1 wint eerste wedstrijd van het zaalseizoen
2 december 2024
Helft van teams met punten naar huis
25 november 2024
Pittige tegenstanders en eerste punten voor A2
18 november 2024
De eerste zaalwedstrijden van het seizoen
11 november 2024
De laatste veldwedstrijden en nog meer kampioenen
14 oktober 2024